RÃ¥giver i Helse Midt-Norge RHF
Vebjørn Romfog fullførte sin mastergrad i sammenliknende politikk i 2024. Nå jobber han som rådgiver i Helse Midt-Norge RHF.
Main content
Hvor og hva jobber du med nå?
I dag jobber jeg i Helse Midt-Norge RHF, 50% som rådgiver i organisasjonsavdelingen under seksjon administrasjon, og 50% som rådgiver i kommunikasjonsavdelingen. I Norge er spesialisthelsetjenesten delt inn i fire regioner gjennom regionale helseforetak, som igjen har ansvaret for at befolkningen i egen region tilbys spesialiserte helsetjenester. Dette skjer gjennom en eierskapsmodell der de regionale helseforetakene eies av staten gjennom Helse- og omsorgsdepartementet, mens de regionale helseforetakene eier de offentlige sykehusene – helseforetakene – i egen region. I tillegg finnes det noen felleseide foretak mellom regionene, og de fleste regionene eier sine egne IKT- og driftsselskap. I Helse Midt-Norge RHF har vi også 60% av eierskapet til Helseplattformen AS. I arbeidet mitt har jeg en rekke faste oppgaver, blant annet knyttet opp mot utvikling og operativ forvaltning av kvalitetssystemet vårt og andre administrative systemer, men jeg jobber også inn mot styret, med analyse knyttet til bemanning og lønn som er mer HR-relatert, i tillegg til at jeg deltar fast i flere regionale nettverk og forum som deltaker for oss. Arbeidshverdagen min er også preget av mye ad-hoc med korte frister, og kan blant annet bestå av å bistå departementet ved statsråden med å svare ut skriftlige spørsmål fra Stortinget ved å belyse saker med informasjon fra vår region, eller bistå i kommunikasjonsavdelingen med å svare ut innsyn fra medier og andre.
Hva er det beste og mest utfordrende med jobben din?
Både det beste og mest utfordrende med jobben min er at jeg veldig ofte involveres i mange ulike prosjekter på én og samme tid. Dette utfordrer meg både faglig og personlig på en måte som jeg selv liker veldig godt. Det som kan være utfordrende i slike situasjoner er å prioritere rett, men da hjelper det veldig å ha gode kollegaer å lene seg på! Jeg opplever også hos oss at det er kort vei mellom dørene, og utelukkende positivt å kunne diskutere et forslag eller en problemstilling, om det være seg med en mer erfaren kollega eller en leder. I det siste har jeg arbeidet mye med den årlige Miljø- og samfunnsansvarskonferansen i spesialisthelsetjenesten, der jeg sitter i programkomitéen. Et annet nylig og stort arbeid jeg har fått være med på å utvikle er et mer helhetlig system for deling av fungerende idéer og kunnskap om for eksempel oppgaveglidning, samhandling og sikring av kritisk kompetanse mellom helseforetakene våre. Dette er oppgaver som jeg ikke hadde gjettet å skulle ha før jeg startet i jobben, men som har gitt meg mye glede av å være med på.
På hvilken måte drar du nytte av utdannelsen din ved Sampol i jobbsammenheng?
Jeg drar stor nytte av utdanningen min, både hva det har gitt meg av faglige og personlige egenskaper. Evnen til å kunne koke ned komplekst og krevende saksunderlag som vi jobber med til enkle tekster er svært viktig hos oss, og dette er noe som spesielt masterskrivingen på Sampol bidro stort til. I tillegg ser jeg på det som en stor fordel at jeg har god forståelse av byråkratiet og modellen vi jobber innenfor, da rolleforståelsen mellom de ulike delene av systemet hos oss er svært viktig. Metodekompetanse både kvalitativt og kvantitativt har vært svært nyttig å ha med seg når jeg jobber med interne undersøkelser eller fremstilling av data i rapporter og ulike arbeidsnotater. Jeg opplever ellers at jeg blir involvert i mye forskjellig på jobb fordi jeg har en bred kompetanse og høy arbeidskapasitet, og det skyldes i stor grad utdanningen at jeg er i stand til å se komplekse problemstillinger og raskt tilegne meg relevant kunnskap.
Opplever du at utdannelsen din har gitt deg kompetanse som er ettertraktet i arbeidsmarkedet?
Fellesnevneren for alle som studerer sammenliknende politikk er vel at vi i tillegg til å ha en grad av spesialisering gjennom valgemner og masterskriving også har en godt anerkjent generell kompetanse som kan brukes til utrolig mye. Kompetansen i seg selv opplever jeg at er ettertraktet hos mange, og jeg landet selv jobben før jeg hadde levert masteroppgaven.
Hva vil du anbefale til studenter som ønsker en tilsvarende jobb?
Selv hadde jeg ikke gjettet på å havne i en jobb relatert til spesialisthelsetjenesten i Norge, men jeg anbefaler først og fremst å være nysgjerrig på fagene, involvere deg i annet utenfor studiene og å se mulighetsrommet når du skal søke deg en jobb etter endt studie – og å tørre å tenke litt utradisjonelt når du skal formidle for en potensiell arbeidsgiver hva du kan bidra med inn hos dem. Selv hadde jeg et internship sommeren før jeg skrev master i en kommune knyttet til den kommunale helsetjenesten, som jeg tror jeg hadde godt utbytte av i konkurranse mot andre kandidater når jeg søkte meg inn hos Helse Midt-Norge.
Hvordan opplevde du tiden din som Sampol-student?
Tiden som Sampol-student husker jeg først og fremst som en periode hvor jeg hadde det utrolig gøy med medstudentene mine, både faglig og sosialt, med gode diskusjoner på lesesalen, dyktige forelesere og interessante emner med gode valgmuligheter.