ý

Home
Nygårdshøyden south

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ѿæ

Hva skjer, og hva har skjedd så langt?

Nygårdshøyden sør er viktig for å levere på de nasjonale behovene for realfag og teknologi.

TIDSLINJEN NGHS
Photo:
UiB

Main content

UiB, Statsbygg og Kunnskapsdepartementet samarbeider om å realisere rehabilitering av byggene, med mål om at bevilgning til oppstart av forprosjekt bevilges i Statsbudsjettet for 2026.

Forslaget om løsning for nødvendig rehabilitering og oppgradering av Realfagbygget og Fysikkbygget, og derigjennom styrking av vårt realfaglige kraftsentrum, er utarbeidet etter en lang og grundig prosess.

Den første løsningen dannet grunnlaget da UiB fikk godkjent reguleringsplan for området i 2020.

Bygg på tomten i Allégaten 64 var et element i det første løsningsforslaget som ble skissert i Rom-og funksjonsprogrammet i 2022, og i løsningen som anbefales i Konseptvalgutredningen som ble levert i 2024 benyttes tomten til at Avlastningsbygg.

Bygget muliggjør rehabilitering av Realfagbygget og Fysikkbygget samtidig som forskning og utdanning pågår.

Statsbudsjettet for 2026 - midler til forprosjekt

UiB og Statsbygg foreslår at det bevilges 30 millioner til oppstart av forprosjektet i 2026.Forprosjektet vil pågå i 2026-2029, med en samlet på 250 MNOK.

Oppstart forprosjekt rapport (2025)

Arbeidet med å Oppstart For Prosjekt-rapport (OFP) vil starte i andre kvartal 2025, og blir fullført når konklusjonen i rapporten fra ekstern kvalitetssikrer foreligger. Målet er at KS og OFP-rapportene skal gi regjeringen grunnlag for å ta konseptvalg i tide til å kunne starte forprosjektet i 2026.

Ekstern kvalitetssikring (2025)

Det arbeides for at ekstern kvalitetssikrig (KS) av konseptvalgutredningen skal iverksettes i andre kvartal 2025.

Konseptvalgutredning ferdigstilles (2024)

UiB, Statsbygg og Kunnskapsdepartementet samarbeider om å realisere rehabilitering av byggene. Konseptvalgutredningen som ble levert i 2024 anbefaler løsningen K 4.3. Denne løsningen kommer klart best ut i den samfunnsøkonomiske analysen(prissatte og ikke prissatte virkninger). Dette alternativet er også det eneste som får “Stor positiv” på forskning og utdanning.

Løsningen sikrer at UiB kan gjennomføre vårt viktigste samfunnsoppdrag på best mulig måte også i rehabiliteringsperioden, gjennom at tomten i Allègaten 64 brukes til et avlastningsbygg som sikrer at de tunge eksperimentelle fagene kun må flytte en gang.

Totalt vil prosjektet omfatte 72 000 kvm, medføre en arealeffektivisering på min. 5 000 kvm og frigir 13 500 eksterne leiarealer.

Rom- og funksjonsprogram leveres (2022)

Rom- og funksjonsprogrammet for Nygårdshøyden sør ved Universitetet i Bergen (UiB) ble ferdigstilt i februar 2022, og sendt til Kunnskapsdepartementet i juni 2022. Programmet tar utgangspunkt i gjenbruk av eksisterende bygningsmasse (Realfagbygget og Fysikkbygget) og inneholder detaljer om arealbruk og funksjoner som skal støtte universitetets ambisjoner innen forskning, utdanning og innovasjon. Det ble også foreslått å bygget et nytt bygg på tomten i Allegaten 64 som skulle huse IKT og innovasjonsarealer.

Hovedelementenei programmet inkluderer:

  • Fellesfunksjoner: Områder for samhandling og felles aktiviteter
  • æԲ𲹱: Moderne undervisningsrom som fremmer interaktiv læring
  • Eksperimentelle forskningsarealer: Spesialiserte laboratorier og forskningsfasiliteter
  • Arbeidsplassarealer: Kontorer og arbeidsområder for ansatte og studenter
  • Bygningsdrift og tekniske rom: Infrastruktur for drift og vedlikehold

Programmet legger også vekt på miljø og bærekraft, sikkerhet, og universell utforming.

Nygårdshøyden sør - prosjektet starter (2021)

Universitetsstyret vedtok å starte arealutviklingsprosjektet Nygårdshøyden sør, med mål om at prosessen skulle føre frem til en helthetlig løsning for fagmiljøene innen realfag og teknologi. I innledende fase ble det lagt ned et stort arbeid for å utarbeide klare visjoner for prosjektet. Den overordnede visjonen fikk navnet "Et realfaglig kraftsentrum", og det ble utarbeidet delvisjoner for

  • Eksperimentell forskningsinfrastruktur
  • æԲ𲹱
  • Fellesarealer
  • IKT
  • ԲԴDZDz

Reguleringsplanen godkjennes (2020)

Reguleringsplanen tar utgangspunkt i premissene fra fastsatt planprogram og vinnerforslag i plan- og designkonkurranse gjennomført i 2015-2016. Nybygget består av tre sammenkoblete bygningsvolumer med inntil 6 etasjer over bakkeplan, med fellesfunksjoner i midten, samt en felles underetasje/base i bunn. Tomten i Allegaten 64 kan bebygges med opptil 19.500 kvm BRA (inkludert atrium og innskutt tenkt etasje i kjeller).

Det er gjort et viktig byplangrep ved å legge en ny diagonal gågate fra Nygård bybanestopp i Nygårdsgaten til Fosswinckels gate, og med det tilrettelegge for en ny og god adkomst til Nygårdshøyden. Der den nye gågaten møter Fosswinckels gate og Allégaten, åpner den opp for et byrom bestående av et sentralt parkareal i «trekanttomten», og vegger dannet av nybygget, Realfagbygget, Fysikkbygget og eksisterende kvartals­bebyggelse.