Idun Fjeld - kvinnefotball i Oman
Idun valgte sosialantropologi for å forstå mennesker, samfunn og verden på et dypere nivå. Særlig ønsket hun et mer nyansert bilde av Midtøsten og menneskene der. Bacheloroppgave handlet derfor om stammer i Jemen, og nå forsker og skriver hun masteroppgave om kvinnefotball i Oman. - Jeg tenkte at det var lurt å velge et "gøy" feltarbeid, og det ble det.»
Main content
År påbegynt grad: 2023
Faglig veileder: Professor Bjørn Enge Bertelsen
Hvorfor valgte du å studere sosialantropologi?
Jeg er en av dem som ikke hadde noe spesifikt jeg ønsket å bli. Jeg hadde derimot et ønske om å forstå mennesker, samfunn og verden på et dypere nivå sånn at jeg kunne bli rustet til å møte hverdagsliv og arbeidsliv på en god måte. Særlig ønsket jeg å få et mer nyansert bilde av Midtøsten og mennesker derfra.
Hva skrev du om i bacheloroppgaven? Hvorfor valgte du dette temaet?
Bacheloroppgaven min handlet om stammer i Jemen. Temaet valgte jeg fordi den humanitære krisen fikk og får altfor lite oppmerksomhet, og jeg ønsket å være en av dem som kan noe om både nasjonen og menneskene. Stammebegrepet er mye omdiskutert i antropologien, og jeg ønsket å vinkle og nyansere det gjennom innbyggernes perspektiver.
Hvorfor valgte du en mastergrad i sosialantropologi?
Mastergrad i sosialantropologi er anvendelig og er en nyttig og etterspurt kunnskap i mange sektorer, særlig hvor kultur er tematikk. Det gjør at jeg kan arbeide med forskjellige ting, som passer for meg som har allsidige interesser. Feltarbeid er juvelen i antropologi, og jeg ville komme til å lære mye i praksis som man ikke lærer gjennom å lese bøker. Å kunne innhente informasjon gjennom deltagelse og observasjon, med så mange forskjellige mennesker, er en verdifull egenskap i livet og i arbeidsliv.
Hvordan har overgangen fra bachelor- til masterprogrammet vært?
Overgangen fra bachelor til masterprogrammet har vært en fryd. Endelig får man bruke verktøyene man lærer i bachelorprogrammet i praksis gjennom feltarbeid. Det var godt å komme seg opp fra stolen og ut i verden. For det andre er hverdagen mye mer oversiktlig som masterstudent. Jeg har min egen leseplass, en spesifikk oppgave basert på egen forskning, og en god gjeng med medstudenter som jeg får treffe nesten hver dag. I tillegg sitter man i samme etasje som mange ansatte sosialantropologer, og til sammen blir dette et godt og motiverende sted å være og studere i. For meg som ble student under koronatiden og ikke klarte å skape et godt sosialt og faglig fundament, er mastertilværelsen noe helt annet.
Hva skal du skrive/hva skriver du masteroppgaven din om? Hvorfor valgte du dette temaet?
Jeg skriver om kvinnefotball i Oman. Det er ekstremt mye som skjer blant gulfstatene innenfor nasjonsbygging, idrett, kjønnsroller, religion, infrastruktur og så videre. "Sportsvasking" og "grønnvasking" er interessante begreper i den sammenheng. Oman skiller seg ut ved at de for eksempel ikke bygger skyskrapere og at de i stor grad forsøker å bevare det gamle for å bygge det nye, - som jo er interessant også med tanke på kjønnsroller. Jeg har vært i Midtøsten i en lengre periode tidligere, er kvinne, og har både spilt, trent og er engasjert for fotball. Jeg tenkte at det var lurt å velge et "gøy" feltarbeid, og det ble det.
Hva er den viktigste kompetansen du tilegner deg som masterstudent i sosialantropologi?
Det viktigste man lærer er kanskje hvor lite man vet. Det er et fint fundament for å lære mer, og en fin holdning å ha til andre mennesker. Jeg har blitt enda mer oppmerksom på nyansene, å se fra andres perspektiv, og å lytte. I tillegg kan jeg trekke større linjer, og se på det som vi ofte bare kaller "kultur" i perspektiv med ting som stat, politikk, historie og verden. Det mellommenneskelige man opplever i feltarbeid har lært meg mye, og jeg tror jeg evner å møte folk som er helt annerledes enn meg på en bedre måte.
Hva er ditt beste minne fra studietiden på master så langt?
Masterstudentene hadde en felles tur til Jondal i begynnelsen av det første semesteret. Her lærte jeg mye både faglig, fikk lære av dem som allerede hadde vært på feltarbeid og jeg fikk bli altfor godt kjent med flere av medstudentene mine.
Hvorfor bør nye søkerer velge master i sosialantropologi?
Sosialantropologi kan forstå mennesker og samfunn uansett hvordan de endrer seg, som betyr at det alltid vil være behov for oss. Masteren gir deg overflod av kunnskap og verdier som blir viktig for deg både personlig og som arbeidstaker.
Har du tips til ferske masterstudenter?
Prioriter søvn, mat og fysisk aktivitet. Møt opp på lesesal og bruk tid sammen med medstudentene dine. Velg et tema for feltarbeid som du selv synes er interessant, uten å bry deg om hva de andre velger eller hva andre synes er kult. Det viktigste er at temaet er noe du kan bryne deg på og som er meningsfullt. En god prosjektbeskrivelse er også veldig nyttig. Ha i bakhodet at du ikke skal redde verden, men at din master kan være et bidrag til en bedre forståelse av hverandre i Norge og i verden.
Hva tenker du å gjøre etter mastergraden din?
Jeg skal ta igjen litt tid med nevøene mine, bygge campervan, fullføre et fotballtrenerkurs og fikse på båten min. På sikt vil jeg jobbe innenfor innvandring, idrett eller ungdomsarbeid. Til å begynne med skal jeg jobbe som ungdomsarbeider i en kirke.
Ìý