大象传媒

Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Menneskene bak Forum Romanum, Forum Traiani og Peterskirken

Christina Videbech disputerer 8.9.2023 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Quo Vadis, Romane?".

Main content

I starten av det 5. 氓rhundre risset en bes酶kende p氓 Romas forum inn en kristen graffiti p氓 et av omr氓dets hedenske templer. Graffitien er et klart uttrykk for hvordan Romas befolkning dannet og brukte det byrommet som deres mektige historie hadde etterlatt. Denne avhandlingen unders酶ker hvordan Romas menneskelige akt酶rer mellom 312 og 630 brukte Roma med utgangspunkt i Forum Romanum, Forum Traiani og Peterskirken. De tre lokasjonene analyseres ved 氓 kombinere arkeologiske, epigrafiske og skriftlige kilder. Stedenes bruk analyseres, sammenliknes og fortolkes i et tidsmessig og romlig rammeverk basert p氓 resilience theory, collective memory og teori om activity spaces.

Avhandlingen konkluderer med at n氓r man sammenlikner de tre stedene, skilte Forum Traiani seg ut, mens Peterskirken og Forum Romanum delte mange likheter. Videbech argumenterer for at disse likhetene skyldtes at kirken ble konstruert som et minnemonument gjennom sin arkitektur og mytifisering. Samtidig garanterte de historiske fora at det romerske samfunnet var intakt til tross for Roma sin utvikling. Likevel viser kildene en pragmatisk tiln忙rming til de gamle monumentene, der de som ble brukt, ble prioritert n氓r det kom til restaureringer. Det er derfor interessant at det ikke kan p氓vises vedlikehold p氓 Forum Traiani i siste del av perioden. Det manglende vedlikeholdet var et resultat av et tilsynelatende 酶nske om 氓 holde forumet uber酶rt av kristendommen og Romas ikke-aristokratiske innbyggere. Forumet ble irrelevant for Romas befolkning mens Forum Romanum tilpasset seg og ble brukt i hverdagen til Romas innbyggere. Det rene, hvite bildet av Roma, ofte sett i moderne rekonstruksjoner, var sjelden virkeligheten. Roma utviklet seg kontinuerlig gjennom behovene til et bredere spekter av akt酶rer, ikke bare den 酶verste eliten. Etter hvert som nye kristne alternativer dukket opp til tradisjonelle offentlige rom, trengte Romas fora mer enn unik historie for 氓 forbli relevante 鈥 de trengte menneskene.

Personalia

Christina Videbech er klassisk arkeolog (f. 1986) og stipendiat i arkeologi ved Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap. Hun tok sin mastergrad i klassisk arkeologi ved K酶benhavns Universitet med hovedfokus p氓 det senantikke Roma. I dag underviser Christina i arkeologi ved UiB og ferdigstiller boken 鈥淪indets Ild: Sindssygdom og galskab i antikken鈥 sammen med Poul Videbech. Avhandlingen er veiledet av professor Simon Malmberg ved AHKR.