Fakultetets dag 2025: Prisvinnere
Dette er vinnerne av fakultetets egne undervisnings- og forskningspriser for 2024, samt Søren Falch-prisene for 2025.

Hovedinnhold
Onsdag 30. april deler fakultetet ut priser og gjør stas på våre beste formidlere, forskere og undervisere.
Det blir også overrekkelse av årets Falch-priser.
I år går juniorprisen til ved Institutt for biomedisin (IBM) og seniorprisen til ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin (IGS).
– Det er en stor ære å motta Falchs Seniorpris. Det har vært og er et privilegium å jobbe i et så godt miljø som Senter for internasjonal helse og sammen har vi klart å nå langt! sier Thorkild Tylleskär.
Juniorprisvinner Valeriia Kalienkova forsker på mekanismene bak membrantransport, noe hun er lidenskapelig opptatt av:
–Det er veldig givende at forskningen min på dette områet får så høy anerkjennelse som Falch Juniorprisen! Jeg føler meg både beæret og ydmyk, sier Kalienkova, og retter samtidig en stor takk til sin avdelingsleder Frode Berven og sin mentor Petri Kursula.
På Fakultetets dag deler vi også ut priser for fremragende formidling, undervisning og forskning.
Dette er årets prisvinnere:
- Utdanningspris (hovedpris): Kommunikasjonskurset i MED5/MED6 ved IGS
- Utdanningspris: ved Klinisk institutt 2 (K2)
- Utdanningspris: ved IBM
- Årets publikasjon: (Klinisk institutt 2) et al. for "ProHap Enables Human Proteomic Database Generation Accounting for Population Diversity " utgitt i Nature Methods | Volume 22 | February 2025 | 273–277
- Årets ph.d.-arbeid: Anand Bhopal ved IGS for avhandlingen "Fair Pathways to Net Zero Healthcare"
- Årets ph.d.-arbeid: Simon Storevik ved IBM for avhandlingen "Contact-dependent Cell Communication and Mitochondria Transfer in the Glioblastoma Microenvironment"
- Årets forskningsmiljø: Nyreforskningsgruppen ved Klinisk institutt 1 (K1), Universitetet i Bergen, og Medisinsk klinikk ved Haukeland Universitetssjukehus
- Formidlingspris: ved IGS
- Innovasjonspris:Innovasjon = Dog Bite ved K2
Begrunnelser:
Falch Juniorprisen: Valeriia Kalienkova
Nominasjonskomiteen skriver i sin konklusjon:
Dr. Valeriia Kalienkova er en fremragende forsker med betydelige bidrag til strukturell biologi og biomedisinsk forskning. Hennes arbeid har ikke bare økt vår vitenskapelige forståelse, men har også ført til konkrete anvendbare resultater som har stort potensiale for å forbedre diagnostikk og behandling av alvorlige sykdommer. Hennes engasjement for veiledning og forskningsledelse, kombinert med hennes gode evner til å organisere og lede, gjør henne til en verdig kandidat for Konsul Søren Falch og Øyenlege Sigurd Falchs Juniorpris for 2025.
Falch Seniorprisen: Thorkild Tylleskär
Nominasjonskomiteen skriver blant annet:
Tylleskär har satt søkelys på flere aspekt av helseutfordringer knyttet til fødsel, barn og tidlige leveår i lavinntektsland. Alle disse er stadig helt sentrale problemstillinger for bedre global helse. (...) Arbeidene har gitt flere publikasjoner i de ledende internasjonale medisinske tidsskriftene.
Tylleskär sin innsats har tidligere lagt merke til og han har blitt tildelt følgende priser ved UiB:
- Årets artikkel 2011 ved Det medisinske fakultet for Lancet-artikkelen: Tylleskär T, et al. Lancet. 2011;378:420-7.
- Årets PhD kandidat 2020 ved Det medisinske fakultet for min PhD kandidat Nicolas Pejovic.
- Årets artikkel 2021 ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin for New England Journal of Medicine-artikkelen Pejovic N, et al. NEJM 2020; 383:2138-47.
Utdanningspris (hovedpris): Kommunikasjonskurset i MED5/MED6
Nominasjonskomiteen skriver blant annet:
Kommunikasjonskurset har gjennom årene bygget undervisningskompetanse både hos ferske og mer erfarne undervisere. Kurslederne vektlegger god informasjon til underviserne før kursene, og sender dem kursheftet, timeplan, tildelt studentgruppe og grupperom - slik at kollegene får et ferdig opplegg.
Det er et lærermøte før kursoppstart der en ønsker nye undervisere velkommen, og går gjennom opplegget for gruppeundervisningen. Ved kursslutt er det en ny samling der alle underviserkollegene kommer til orde. De 12 underviserne har hver sin studentgruppe etter lunsj, og flere av dem har også plenumssesjoner om formiddagen. Flere stipendiater og unge kolleger har på den måten tatt på segundervisningsoppgaver i plenum - i tillegg til gruppene. Kursledelsen har tilstrebet å legge til rette for en trygg kultur i underviserkollegiet der en gir tilbakemelding på hverandres undervisning.
Kommunikasjonskurset har over en rekke år fått svært god evaluering fra studentene. I 2023 tok kursledelsen initiativ til et utdanningsfaglig forskningsprosjekt på kurset. Tradisjonelt har en ved evalueringene av kommunikasjonskursene spurt studentene om "hva var bra?" og "hva kunne vært bedre?". I prosjektet valgte kursledelsen en alternativ evalueringsmetode der en i stedet spurte studentene "hva lærte du?". På den måten fikk en helt andre typer svar om studentenes opplevde læringsutbytte. "Hva lærte du?"-tilnærmingen har vært brukt ved evaluering av kommunikasjonskurset siden 2023, og er også tatt i bruk i annen undervisning. Erfaringene fra kommunikasjonskurset for medisinstudenter har overføringsverdi til andre helseutdanninger. De siste par årene har studenter i kvalifiseringsprogrammet for tannleger deltatt på kurset. En har utarbeidet planer for hvordan en skal videreutvikle kurset. Fra høsten 2025 vil en ta i bruk VR teknologi i gruppeundervisningen, og har spilt inn 360° filmer om pasientsentrert kommunikasjon ved gynekologisk undersøkelse.
Utdanningspris: Jone Trovik
I nominasjonen beskrives Trovik som:
"et stort forbilde for medisinstudenter og andre grupper hun underviser. Hun omtales som "ekstremt til stede" i undervisningen, med et brennende engasjement og stor dedikasjon til studentene sine. Hun underviser i vanskelige tema med en stor naturlig autoritet, og stiller høye men oppnåelige krav til studentene. Forventninger til studentenes egeninnsats i et kurs er med på å stimulere studentene til aktive læringsprosesser. Det at de høye målene likevel oppleves som oppnåelige er med på å gi mestringsfølelse som studentene kan ta med seg videre i studiet og yrkeslivet. Høsten 2024 ble hun kåret til beste underviser på hele medisinstudiet ved UiB av avgangsstudentene. De trakk blant annet frem at hennes smittende entusiasme for faget sitt gjør at man gleder seg til hver forelesning.
Trovik har vist stor fleksibilitet og vilje og evne til å endre sine undervisningsopplegg når det har vært behov for det, f.eks. under koronapandemien. Hun har også vært medredaktør for den Nordiske elektroniske læreboken i gynekologi og obstetrikk, som er skrevet og jevnlig oppdatert av gynekologer og fødselsleger fra hele Norden. Her har Trovik blant annet bidratt med "test deg selv" MCQ- spørsmål til temaene som dekkes i boken. Denne typen studentaktiviserende tiltak stimulerer studentene til å ta aktivt ansvar for egen læring og er nettopp noe av det vi ønsker å øke ved fakultetet".
Utdanningspris: Karl Johan Tronstad
Utdrag fra nominasjonskomiteens begrunnelse:
Karl Johan Tronstad har med sitt engasjement og sin innovative undervisning satt en ny standard for medisinsk og farmasøytisk utdanning. Hans arbeid har ikke bare blitt anerkjent av studentene, men også av hans kolleger. Tronstad er fagansvarlig for undervisningen i 2. semester (MEDOD2) og flere av faglærerne ved instituttet har fått støtte fra Tronstad til å implementere digital og student-aktiv undervisning i egen undervisning.
Årets publikasjon: Jakub Vašiček
Utdrag fra nominasjonen, oversatt fra engelsk til norsk ved hjelp av Microsoft CoPilot:
"Tilpasning av medisinsk forskning til det som gjør oss unike er en stor utfordring innen presisjonsmedisin.
Dette er spesielt tilfelle i studiet av proteiner, hvor menneskelige prøver overføres på en enkelt referanse. For å svare på dette problemet har førsteamanuensis Marc Vaudel og hans team bygget en databehandlingspipeline som gjør det mulig å bygge proteompaneler basert på forskjellige genomiske referansepaneler, og personlige proteomer basert på eksomsekvenseringsdata. Arbeidet ble publisert i desember 2024 i Nature Methods, som er verdensledende tidsskrift for nye metoder.
Prosjektet har blitt initiert, gjennomført og ledet helt av forskere ved Klinisk institutt 2, Det medisinske fakultet, UiB, og viser fakultetets evne til å etablere banebrytende metoder som gjør det mulig for et helt felt å endre perspektiv og takle globale utfordringer. Manuskriptet har blitt hyllet i teknisk og medisinsk presse og har blitt fremhevet som en av de viktigste proteomikkartiklene i året av den innflytelsesrike bloggen 'News in Proteomics Research'."
Årets ph.d.-arbeid: Anand Bhopal
Utdrag fra nominasjonskomiteens begrunnelse:
"Anand Bhopal disputerte 17. juni 2024 med avhandlingen ‘Fair Pathways to Net Zero Healthcare’. Kandidaten hadde Ph.d. stipend fra det Medisinske Fakultet og var tilknyttet Bergen Senter for Etikk og Prioritering i Helse (BCEPS), Institutt for global helse og samfunnsmedisin (IGS). Begge veilederne (Norheim og Bærøe) er tilknyttet BCEPS. Vi ønsker å nominere Bhopal fordi hans avhandling spenner opp et nytt og viktig forskningsfelt ved IGS: Helse, klima og rettferdighet. I sin avhandling utforsker Bhopal utfordringene og mulighetene for å redusere utslipp av klimagasser fra helsesektoren, og han skisserer prinsipper for mer rettferdige veier mot null-utslipp som også tar høyde for ulikheter i helse og inntekt i og mellom land. Vi vil i tillegg fremheve at to av de tre inkluderte artiklene ble publisert i høyt rangerte tidsskrifter (BMJ – IP 93; Nature Medicine – IP 59).
(...)
At kandidaten har fremragende kvaliteter blir ytterligere dokumentert ved at han fra oppstart av sitt Ph.d. arbeid og frem til dags dato har publisert syv fagfellevurdert artikler, hvorav fire som hovedforfatter, og ni lederartikler og kommentar, hvorav fem som hovedforfatter, i tillegg til selve avhandlingen."
Årets ph.d.-arbeid: Simon Storevik
Utdrag fra nominasjonskomiteens begrunnelse:
"Simon har studert medisin i Bergen og jobber som nevrolog på Haukeland sykehus. Da han begynte på laboratoriet som Ph.D.-kandidat hadde han ingen tidligere erfaring eller jobb innenfor eksperimentell forskning. Han utviste høy grad av selvstendighet fra et tidlig tidspunkt. Hovedarbeidet innebar etablering av en helt ny metode for å påvise mitokondrieoverføring. Simon utviklet denne metoden fra bunnen av og den er fremdeles i bruk i dag. Han jobbet store deler av sin tid enten som eneste deltaker på hovedprosjektet eller som veileder for andre Ph.D. studenter/master studenter. Arbeidet hans har vært grundig og nøyaktig. Han utviste høy grad av gjennomføringsevne, utholdenhet og interesse underveis. Som del av gruppen har han vært hjelpsom og delt sitt arbeid med andre. Han har evne til å selvstendig utvikle nye ideer og konsepter innenfor fagfeltet. Simons resultater har vært kritiske for å innhente forskningspenger fra NFR (12 mill. NOK) og Kreftforeningen (8 mill. NOK).
Avhandlingen er utførlig skrevet og plasserer resultatene i kontekst med dagens litteratur på en kritisk måte. Den ble svært godt mottatt av evalueringskomiteen som konkluderte med at "...the thesis represents a remarkable contribution to the field, with implications extending far beyond its immediate scope". Førsteopponent var Luca Scorrano som internasjonalt er en veldig anerkjent ekspert innenfor mitokondrieforskning. Han skrev omtale om hovedartikkelen i det meget velrennomerte tidsskrift Nature Cancer. Simons avhandling består foruten introduksjonsdelen av to artikler og ett manuskript."
Årets forskningsmiljø: Nyreforskningsgruppen
Utdrag fra begrunnelsen:
"I løpet av de siste tolv årene har vi stadig utviklet nyreforskningsgruppen og dermed forskningen på nyresykdommer til å bli en av de ledende gruppene innen K1 og Medisinsk klinikk og en av de mest betydningsfulle nyremiljøene i hele landet for å forbedre det forskingsbaserte helsetjenestetilbudet.
Vår forskning ved nyreforskningsgruppen har karakter og standard som har stor betydning for forskningsnivået og tjenestetilbudet på Vestlandet. Vi har åpnet nyrebiopsiarkivene for molekylære analyser som for et drøyt tiår siden ikke var gjennomførbart inntil professor Marti startet som leder og Øystein Eikrem startet PhD arbeidet med å utvikle disse metodene. Biopsier registrert i nyreregisteret (omtrent n=18.000) kan nå brukes til å bedre forutsi sykdomsutfall og til å lete etter nye terapeutiske mål med hjelp av omicsbaserte og epidemiologiske metoder. I tillegg har håndteringen av visse grupper med nyresykdom blitt forbedret. Nyreforskningsgruppen representerer en utmerket plattform for nyreforskning som tiltrekker seg fremragende studenter og unge leger. Nøye karriereplanlegging av særlig yngre forskere sikrer fremtiden og ledelsen fremover."
Formidlingspris:Bjørn Bjorvatn
Utdrag fra nominasjonskomiteens begrunnelse:
"Bjorvatn har hatt en helt sentral rolle i å sette søkelyset på søvnens betydning for helse og velvære. Søvn regnes nå som en av de tre viktigste bærebjelkene for god helse (sammen med kosthold og mosjon), og gjennom aktiv forskningsformidling til den generelle befolkningen og til helsepersonell gjennom over 30 år, har Bjorvatn klart å tydeliggjøre søvnens viktighet, ikke bare for å fungere godt neste dag, men også for å forebygge en rekke sykdommer og plager. (...)
Bjorvatns forskning har bidratt til å endre retningslinjer, og har nådd ut til mange millioner mennesker- gjennom en rekke kanaler. Bjørn Bjorvatn har vært ansatt ved UiB siden 1998, og hele hans forskningskarriere har vært ved UiB. Vi nominerer derfor Bjorvatn som kandidat til prisen for fremragende forskningsformidling. Bjørn Bjorvatn vil være en meget verdig vinner av en slik pris."
Innovasjonspris:Innovasjon = Dog Bite
Kort utdrag fra nominasjonen, oversatt fra engelsk til norsk ved hjelp av Microsoft CoPilot:
"Nominerte har utviklet en plattformteknologi, DogBiTE, som bruker hunder som modellorganismer for utvikling av celleterapier mot kreft hos mennesker. Plattformen vil generere nye terapier for behandling av hundekreftpasienter, og gjennom translasjonsverdi til humanmedisin, føre til nye behandlinger for kreftpasienter hos mennesker."