Bjørn Tore Sund
Hovedinnhold
Sjefingeniør, prosjektleder IT-avdelingen, Prosjekt Sikre Forskningssystemer
Leder NITOs Etikkomité og NITOs ekspertutvalg for IKT og digitalisering
UiB er mitt eget Alma Mater og har vært min arbeidsplass i mer enn 25 år. Jeg er dypt engasjert i selve institusjonen, historien og UiBs samfunnsoppdrag. Universitetsstyret deler et kollektivt ansvar for hele Universitetet i Bergens vel, inklusive alle studenter og ansatte. For meg er ikke styret en arena for revolusjoner, men for å ivareta balanse, sette retning og skyve oss framover ett steg om gangen.
Dette er krevende tider. UiBs grunnfinansiering reduseres og midler fra eksterne kilder utgjør en stadig større andel av totalbudsjettet. Dette kommer ikke til å forandre seg med det første, men når dette skjer, er det viktig at de nødvendige reduksjonene er balanserte. Det må være en fornuftig balanse i hvor mange ansatte vi har til tekniske, administrative og vitenskapelige funksjoner, og en fornuftig balanse i ressursfordelingen mellom sentrale og instituttnære deler av organisasjonen. De forskjellige gruppene blant ansatte har forskjellige oppgaver og kvalifikasjoner som alle er nødvendige for at universitetet skal fungere bra. Det kan godt hende det gir mening å endre fordelingen av ressurser, men det må baseres på kunnskap og analyse, ikke resultatet av den ressursstriden vi akkurat nå ser tendenser til, eller dogmatiske prosentmål.
Sammen med forandringene i totalbudsjett og finansieringskilder ligger også en utfordring for suverenitet og uavhengighet, ikke bare for UiB men for selve vitenskapen. Dette må styret ha i mente og forsvare vår autonomi når den utfordres. UiB må forbli en institusjon som setter sine egne visjoner og mål. Fri forskning og utdanning som baserer seg på fri forskning er viktige prinsipper.
Samtidig er UiB en del av samfunnet. Vi er en viktig nasjonal institusjon, og en viktig del av både Bergen og Vestlandet. Våre ansatte og studenter er del av det samme samfunnet og bør oppfordres til å være aktive medlemmer i samfunnet enten det er på politiske, kulturelle eller sosiale arenaer.
Universitetet er mer og mer digitalisert og vi vet at framover vil KI være en viktig del av automatisering av administrasjon og styring. Algoritmebasert ledelse passer i utgangspunktet svært dårlig sammen med den norske arbeidslivsmodellen, og det passer spesielt dårlig sammen med UiBs tradisjon for dialog og interaksjon. Konsekvensene av det som skjer må kartlegges og målene må være klart definerte og formidlet. Der økt effektivitet fra ansatte eller reduksjon i antall ansatte er mål eller sannsynlige konsekvenser må de som påvirkes bli holdt informert og om nødvendig få tilbud om etter- og videreutdanning for å løse sine framtidige oppgaver.
For mer detaljer om meg, besøk gjerne