Tomas Mikal Lind Eagan
Hovedinnhold
Universitetet står overfor betydelige utfordringer de neste årene. Økonomien er forventet å bli trang, og verdenssituasjonen utfordrer våre verdier og vårt demokrati.
Vi som er privilegerte, faste ansatte i en offentlig kunnskapsinstitusjon, har et betydelig samfunnsansvar. Universitetet skal representere viktige verdier som ytringsfrihet og toleranse, samtidig som vi skal gi den høyeste utdannelsen en kan oppnå i Norge, og legge til rette for fri forskning av høyeste kvalitet.
Jeg brenner spesielt for fem ting:
Vi må ha full akademisk ytringsfrihet, og det må være takhøyde for meningsutveksling mellom undervisere og studenter i alle undervisningsrom. Vitenskapelig ansatte har en samfunnsrolle i å mene noe om eget samfunn, og konsekvenser av for eksempel funn i egen forskning. Universitetet må dyrke en kultur der ansatte tør å mene noe, der vi alle tåler andres meninger, og der det er trygt å debattere.
Økonomiutfordringer tvinger med høy sannsynlighet frem prioriteringer. Disse må være gjennomtenkte og målrettede. Jeg har vondt for å tro alt vi gjør er effektivt og nødvendig, samtidig krever det god kjennskap til hva som skjer "på gulvet" for å se hva som er nødvendig og ikke. Kutter man for eksempel administrativt ansatte ukritisk, vil sannsynligvis vitenskapelig ansatte gjøre enda mer administrasjon enn allerede i dag. Da risikerer vi at forskning og undervisning i større grad blir en salderingspost.
Byråkratiet omkring forskningen er blitt så betydelig at det i noen grad nå hindrer forskning. Vi trenger en universitetsledelse som er det bevisst i sitt arbeid med styring lokalt, og i sitt arbeid mot sentrale myndigheter.
Virkelig god undervisning krever innsats, og innsatsen som legges ned blant mange ansatte er enorm. Men fortsatt gir undervisning mindre meritt enn annet arbeid, og arbeidet fordeles etter til dels uoversiktlige prosesser. Jeg ønsker en universitetsledelse som er seg dette bevisst, men uten å pålegge fakultetene mer byråkrati enn det som allerede er.
Universitetet har små inntekter fra oppdragsforskning. Jeg ønsker meg en universitetsledelse som er enda mer fremoverlent i å skape samarbeid med næringslivet for innovasjon og oppdragsforskning.
Jeg kommer fra medisin, og jobber dels som professor og dels som seksjonsoverlege på Haukeland Universitetssykehus. Jeg kjenner to vidt forskjellige kulturer for administrasjon og styring, begge med styrker og svakheter. Universitetsstyret skal hjelpe, og samtidig i noen grad kontrollere, universitetsledelsen arbeid. Jeg tror jeg kan tilføre noe nytt til styret, og stiller derfor til valg.