Fugler og larvers fenologi
Forskerne ved UiB skal overvåke fuglekasser og riste larver ut av trærne denne våren!

Main content
Fenologi er studiet av tidspunktet for naturlige hendelser – som når blomster blomstrer om våren, fugler trekker om høsten, eller insekter går inn i overvintringsmodus. I våre tempererte breddegrader kan man studere fenologi ved å observere når planter og dyr begynner å vokse og formere seg om våren. En konsekvens av global oppvarming er at vårfenologien hos mange arter har blitt framskyndet de siste tiårene.
Mange arter av larver spiser unge blader fra trær om våren, og tidspunktet for når de klekkes følger nå de varmere vårtemperaturene. Et steg opp i næringskjeden finner vi fugler som blåmeis og kjøttmeis, som er avhengige av disse larvene for å mate ungene sine i hekkeperioden. Studier gjort andre steder i Europa viser at hvis fuglene timet hekkingen feil—hvis ungene klekkes for tidlig eller for sent—vil ungene vokse dårligere og ha lavere overlevelse, fordi det ikke finnes nok mat.
I Botanisk hage og Arboretet, samt på andre steder rundt Bergen, studerer vi dette forholdet ved å samle inn trelevende larver og overvåke fugleaktivitet gjennom våren. Vi undersøker om fuglene i Bergen klarer å “holde tritt” med larvene, ettersom disse blir tilgjengelige tidligere og tidligere når temperaturen om våren stiger. Parallelt studerer vi også parasittene som lever på fuglene (for eksempel lopper), for å se hvordan også disse påvirkes av varmere vårer.
Så hvis du ser oss riste på greiner i hagen for å samle larver, eller undersøke innholdet i fuglekasser – da vet du hva vi holder på med!
Dette prosjektet ledes av (PhD-kandidat), under veiledning av (førsteamanuensis) ved Universitetet i Bergen, Institutt for biovitenskap.